"Nu e orfan cel fără tată şi fară mamă, ci cel fară învăţătură!" Alexandru Şafran
Şcoala Gimnazială "Dr. Alexandru Şafran" Bacău
      Scoala Gimnaziala ,, Dr. Al. Safran' Bacau  a continuat prin acest proiect seria de mobilitati de formare in strainatate din proiectul Erasmus KA1 ,, PROFESIONISTI IN EDUCATIE PENTRU O SCOALA A VIITORULUI", justificand sustenabilitatea acestuia.
      Proiectul a avut o durata de 12 luni si a cuprins urmatoarele activitati de formare:
1) Curs structurat ,,Early School Leaving", 5 zile, Hayat Boyu Gelisim Dernegi Konya,Turkey, - 4 participanti,
noiembrie 2018;
2) Curs structurat ,,Teaching in a 21st Century School" , 6 zile, furnizat de 21Knowledge, in Portugalia - 4
participanti, iunie 2019;
3) Misiune de predare - 1 participant, 10 zile , Agrupamento de Escolas de Fornos de Algodres Portugalia, iunie
2019.
      La intoarcerea din mobilitati, a urmat etapa de diseminare, valorizarea si exploatarea rezultatelor invatarii, in
beneficiul elevilor nostri a fost evaluat impactul asupra acestora, raportarea si sustenabilitate si follow-up.
Toate activitatile din proiect au fost bine proiectate in planul de management si au fost responsabili pentru
fiecare activitate principala.
      SCOPUL proiectului a fost reducerea fenomenului de parasire timpurie prin în oferirea unei educaii de calitate
care s faciliteze o carier colar de succes pentru toi elevii, precum si îmbuntirea rezultatelor modeste la
matematic, tiine, utilizând metode efective i inovatoare de predare i evaluare STEM.

REZULTATELE PROIECTULUI:
- E-book ,, Competente europene pentru scoala viitorului " care cuprinde: 20 proiecte didactice care inglobeaza
metode si tehnici noi de predare- invatare dobandite la curs, 9 rapoartele de activitate, 9 eseuri reflexive, 27 fise
de lucru si materiale realizate la clasa cu elevii de toti participantii la mobilitate, 9 filme de prezentare si 4
tutoriale, plan de interventie model elevii PTS. A
  
   IMPACTUL
calitativ si cantitativ, a fost masurat la nivelul scolii, la nivelul comunitatii locale, la nivel national si
international.

Lansare proiect in scoala
80294869_142792130475884_489149517489242112_o 80851807_142792237142540_4069550369875689472_o 80957776_142791807142583_7931726125129007104_o 81756252_142791940475903_1093054505223716864_o
Prezentare proiect in revista scolii
,,ERASMUS PLUS, PUNCT SI DE LA CAPAT”- EXEMPLE DE BUNE PRACTICI CARE INSPIRA

      Şcoala Gimnaziala ,,Dr. Alexandru Safran” Bacau a derulat in ultimii trei ani proiecte Erasmus Plus, importante atat pentru scoala noastra, cat si pentru comunitatea educationala bacauana. Este vorba de proiectele Erasmus plus KA219 ,,Knowing you, knowing me”, Erasmus Plus KA1 ,,Profesionisti in educatie pentru o scoala a viitorului”, Erasmus Plus KA1 ,,Competente europene pentru profesori de succes’’, Erasmus Plus KA 229 ,,Open a door to digital word: web 2.0 tools” si Erasmus Plus KA 201 ,, Farm City”.

      ,,Pentru mine, aceste proiecte au insemnat si inseamna bucati din sufletul meu! Scrise la ceas tarziu de noapte, visate si gandite doar ca niste povesti, au prins contur prin aprobarea lor de catre ANPCDEFP. Rand pe rand, prin implementarea lor au produs schimbari semnificative la nivelul scolii, atat prin rezultatele invatarii, cat mai ales prin buna relationare la nivelul profesori- elevi- parinti!
      Fiecare mobilitatea a produs o efervescenta fara precent in scoala noastra: selectia participantilor, pregatirea lingvistica si pedagogica, primul zbor cu avionul, prima vizita intr-o scoala europeana, primele diseminari publice si workshopuri, etc. Toate acestea au general in scoala o cultura pozitiva a grupului si o alta forma de valorizare a fiecarui participant!
      Primul proiect aprobat a fost Erasmus Plus KA1 ,,Profesionisti in educatie pentru o scoala a viitorului”, proiect care a fost declarat de Agentia Nationala drept cel mai bun proiect KA1 al Romaniei, in special pentru Misiunea mea de predare, singura misiune de predare la nivel preuniversitar din Romania si din Europa.
      Cursul optional ,,STEAM for all” derulat in cadrul acestei misiuni de predare a fost un succes! Interesati de aceasta experiena, o scoala din Portugalia a lansat invitatia de a preda acest optional elevilor lor, printr-un proiect Erasmus plus, si in acest context noul proiect KA101,,Competente europene pentru profesori de succes’’, am avut din nou sansa de a fi Profesor Erasmus, si de a derula o noua misune de predare in Portugalia si patru conferinte cu profesorii din Porto si Madeira.
      Continuand firesc seria succeselor Erasmus Plus, au fost lansate si implementat in anul 2018 cele doua proiecte noi Erasmus Plus KA1 ,,Competente europene pentru profesori de succes’’, Erasmus Plus KA 229 ,,Open a door to digital word: web 2.0 tools” si Erasmus plus 201, ,,Farm City
      Aceste proiecte au adus un mesaj de recunostinta pentru cele doua momente istorice ,,Romania 100’’ si ,,Safran 50” de ani de existenta.
      Ne-am bucurat impreuna sa avem un moment de bilant aniversar, sa atragem in acesti trei ani scolari aproape 100.000 euro pentru scoala noastra, sa oferim sansa de a participa la mobilitati internationale peste 100 de elevi si profesori si sa impartasim comunitatii educationale bacaune experienta noastra de invatare experientiala internationala! Erasmus plus schimba vieti! A schimbat si viata scolii noastre!
      Multumim ANPCDEFP pentru sustinere, doamnei insp Ana Maria Rotaru pentru frumoasa colaborare, elevilor, parintilor, partenerilor din comunitate pentru sprijin si implicare, astfel incat povestea noastra Erasmus plus sa fie una de de succes!
      Ne pregatim cu emotie pentru un alt ,,val” Erasmus Plus: 23-28 septembrie 2019 suntem gazdele mobilitatii LTTA din cadrul Proiectului Erasmus Plus KA 229 ,,Open a door to digital word: web 2.0 tools”, in luna octombrie scoala noastra este gazda pentru profesori din Franta care vor veni pentru o saptamana sa invete din experienta noastra internationala in cadrul unui proiect Erasmus Plus jobshadowing si 10 elevi din Polonia insotiti de doi profesori au ales scoala noastra pentru a participa la lectiile STEM for ALL impreuna cu elevii nostri.
      Emotii, bucurii, ganduri, sperante, vise implinite si Oameni...multi OAMENI, mici si mari...altfel, si fericiti!
      Aceasta este pentru mine experienta proiectelor Erasmus plus! ”

Mihaela Cojocaru- coordonator proiecte Erasmus Plus
2 3
Lansare proiect in presa locala - ziarul Desteptarea
      Programul Erasmus oferă din nou posibilitatea formării la cele mai înalte standarde. Și în anul școlar 2018-2019, în cadrul Școlii Gimnaziale "Dr. Alexandru Șafran" Bacău se implementează un proiect Erasmus Plus KA1, „Profesori de succes pentru o școală a viitorului”, coordonat de prof. dr. Mihaela Cojocaru. În intervalul 11 - 16 februarie 2019 o echipă alcătuită din patru profesori titulari ai școlii amintite: directorul unității de învățământ, prof. Irina-Carmen Vrînceanu, prof. Oana-Andreea Bărbuț, prof. Carmen Mavrichi, prof. pentru învățământul primar Flaviana Patrașcu-Diac a participat cu entuziasm la stagiul de formare, „Teaching in a 21st Century School”, în Madeira, Portugalia. Cadrele didactice s-au implicat în activitățile programului de formare oferit de către asociația portugheză 21 KNOWLEDGE, care creat un cadru de învățare interculturală prin furnizarea cursului unui grup alcătuit din șaisprezece profesori, provenind din șapte țări diferite: Austria, Letonia, Italia, Polonia, Cehia, România, Spania. Obiectivele au fost: dezvoltarea unor noi practici și metode de lucru, promovarea inovării în educație și încurajarea utilizării resurselor TIC, promovarea interdisciplinarității prin STEAM, integrarea eTwinning în cadrul procesului educațional, dezvoltarea resurselor pentru aplicarea învățării diferențiate, îmbunătățirea calității proiectelor europene ș.a.
      Fiecare zi, din cele șase ale cursului, a adus în prim-planul participanților strategii de lucru potrivite pentru formarea competențelor profesorului care lucrează în secolul XXI. Acestuia îi sunt necesare limbile străine, instrumentele TIC, gândirea critică, gândirea creativă, abilitățile de comunicare pentru a avea viziunea adecvată și metodele de lucru potrivite pregătirii elevilor pentru o societate aflată în continuă transformare. Spațiul virtual oferă resurse gratuite și simplu de folosit care facilitează comunicarea profesor - elev, profesor - profesor, profesor - părinte și în afara sălilor de curs, implicit transmiterea rapidă a informațiilor, a documentelor, a diferitelor solicitări. Tot în mediul virtual se regăsesc numeroase platforme care găzduiesc proiecte, modele de bune practici ce pot constitui surse de inspirație pentru profesori. Formatorul și coordonatorul programului, José Miguel Sousa, a prezentat un laborator al vitorului - „Future Classroom Lab”, realizat în școala în care lucrează, ce a crescut semnificativ interesul elevilor pentru disciplinele predate în acel spațiu. Workshopurile efectuate în „Lombada Innovative Lab”, un atelier special amenajat din Școala Lombada, Ponta do Sol, au determinat înțelegerea avantajelor utilizării noilor tehnologii în educație. S-a plecat de la sublinierea efectelor benefice ale eTwinning, platformă care conectează în mod gratuit oamenii din spații diferite prin proiecte, activități de formare online, tutoriale etc. Formatoarea, Rosa Luisa Gaspar, ambasador eTwinning, a dezvoltat tema utilizării roboților în educație, exemplificând cum predarea și aplicarea noțiunilor teoretice poate fi susținută de numeroase jocuri didactice, efectuate cu mașinării special create care îi ajută pe elevi să învețe mai repede. A fost subliniată diferența dintre școala din trecut și școala actuală care determină creșterea importanței rolului profesorului, în ciuda unei aparente devalorizări. Într-o lume a abundenței de informații accesibile oricui, profesorul este cel care sprijină elevul să atingă cunoașterea și să diferențieze materialele corecte de cele false.
      O zi a fost dedicată integrării artelor în școală - de la STEM la STEAM și elevilor cu nevoi speciale. Interdisciplinaritatea creează conexiuni incredibile între domenii și susține înțelegerea conținuturilor din programele școlare. Abordarea ludică a unor noțiuni teoretice determină asimilarea mult mai rapidă a acestora. De exemplu, tehnica de lucru Quilling este o resursă excelentă de aplicare a matematicii, a logicii, a educației plastice, a creativității ș.a.m.d. prin măsurarea, pregătirea foilor de lucru, selectarea culorilor, îmbinarea lor, iar rezultatul poate fi utilizat cu succes la orele de limba și literatura română pentru a crea literatură pornind de la obiectul realizat. Membri ai „Accessibility Division and Technical Assistance for Special Education” au prezentat programele folosite în lucrul cu elevii cu nevoi speciale: „Magic Eye”, „Magic Key”, „Magic Switch”, „Magic Joistic” ș.a. Toate acestea susțin elevii cu diferite dizabilități, permit accesul lor la învățare și asigură incluziunea lor, atunci starea lor de sănătate o permite.
      Formarea a implicat și vizitarea a trei unități de învățământ diferite ca dimensiune, vârstă a elevilor școlarizați, viziune, fiind oglindirea celor transmise de formatori în timpul stagiului. Vizitele culturale efectuate la Quinta Vigia Gardens, Santa Catarina View Point, Capela do Espirito Santo Lombada ș.a. au asigurat o experiență completă într-un spațiu numit „paradis” de către localnici. Relieful, predominat de spații terasate, scăldat de apele Oceanului Atlantic, clima subtropicală, vegetația luxuriantă au contribuit la aprofundarea diverisității și la atașarea imediată față de oameni, experiența de învățare și de locuri.
Profesori într-o școală a secolului XXI
stagiu de formare „Teaching in a 21st Century School” Madeira, Portugalia
80720107_142785377143226_1367936389307432960_n 80892710_142785507143213_4646921238634037248_n 81295150_142785433809887_134620690421645312_n
Misiune de predare Portugalia- aprilie 2019
80010240_142781897143574_4994107724619841536_n 80458576_142781763810254_2515022978979201024_n 80633107_142782677143496_1418709667319644160_n 80665814_142781617143602_7461171913360932864_n
80703302_142781833810247_2741385656902090752_n 81230022_142781683810262_6604072985710034944_n 81690480_142782237143540_4778761435947728896_n 81774567_142782020476895_2238025531444428800_n
Early school leaving - Konya Turcia
80297564_142785913809839_1783553910615572480_n 80574675_142785950476502_6249339095428890624_n 81191098_142785997143164_6842037834883268608_n
81505009_142785863809844_8527145640466055168_n 81877111_142786040476493_882060431466692608_n
Inchidere proiect in presa locala