"Nu e orfan cel fără tată şi fară mamă, ci cel fară învăţătură!" Alexandru Şafran
Şcoala Gimnazială "Dr. Alexandru Şafran" Bacău
06.11.2019
Articol preluat din ziarul "Jurnal de Bacau"



                     
Profesori si elevi din Turcia, Lituania, Grecia, Franta si Polonia
                                  au cunoscut cultura si scoala romaneasca

de George Sacaleanu

      În anul şcolar 2019-2020, Şcoala Gimnazială „Dr. Al. Safran” Bacău are în derulare trei proiecte Erasmus +, și este gazda a doua activitati de jobshadowing Erasmus plus.

      Luna septembrie 2019 a debutat seria activitatilor de mobilitate din cadrul proiectului Erasmus Plus KA 229 ,,Open a door to digital word: web 2.0 tools”. In acest context international, 10 profesori și 20 de elevi din Turcia, Lituania, Grecia și Polonia au vizitat școala băcăuană, si au participat împreună cu elevii și profesorii scolii la activitatile de învațare a noilor instrumente web 2.0, la atelierele organizate în școală, vizită în familiile elevilor, Conferinta internationala ,,Go digital”, precum și un bogat program cultural.

      In luna octombrie 2019, școala fost gazda activitatii de jobshadowing din cadrul proiectului Erasmus plus ENVIE 2, la care au participat trei profesori din Franta: Murielle Renaut, Patricia Flock si Benoit Levillain.

      A fost o experienta interesanta pentru profesorii francezi care au participat activ la orele de limba franceza, limba engleza, istorie, consiliere si orientare scolara si matematica, au vizitat scoala si au luat contact cu sistemul educational din Romania, au vizitat Scoala Gimnaziala Maria Montessori Bacau si au avut parte de un bogat program cultural.

      Sfarsitul lunii octombrie 2019 a adus cu el si ultima zi a Proiectului Erasmus Plus KA101 ,,Competente europene pentru profesori de succes”, prilej de aducere aminte a unui an de proiect generos in activitati de invatare si mobilitati europene si a multor evenimente de invatare experientiala atat pentru profesorii participanti direct la mobilitate dar si pentru ceilalti colegi care au participat la evenimentele de diseminare si exploatare si valorizare a rezultatelor invatarii.

      Acest proiect a cuprins doua cursuri de formare structurata ,,Early school leaving” - Konya Turcia (patru profesori participanti) si ,,Teaching In 21st Century School”- Madeira, Portugalia (patru profesori participanti) si o Misiune de predare STEAM for ALL, la care prof. Mihaela Cojocaru a fost profesor Erasmus la scoli din Mangualde Portugalia.

















      "Consider ca scopul proiectului - reducerea fenomenului de părăsire timpurie prin oferirea unei educaţii de calitate care să faciliteze o carieră şcolară de succes pentru toţi elevii, precum si îmbunătăţirea rezultatelor modeste la matematică, ştiinţe, utilizând metode efective şi inovatoare de predare şi evaluare STEM a fost atins si rezultatele invatarii si experientelor internationale au generat un progres la nivelul elevilor din scoala noastra”. Produsul final, ghidul metodic ,,Competente europene pentru scoala viitorului ” cuprinde: proiecte didactice care inglobeaza metode si tehnici noi de predare- invatare dobandite la curs, rapoartele de activitate, eseuri reflexive, fise de lucru si materiale realizate la clasa cu elevii de toti participantii la mobilitate, filme de prezentare si tutoriale, plan de interventie model elevii cu risc de parasire timpurie a scolii. Acest ghid va fi postat pe site-ul scolii, pe platforma eTwinning si pe platforma Didactic." (Mihaela Cojocaru- Coordonatoare proiect)

      In perioada urmatoare Şcoala Gimnazială „Dr. Al. Safran” fi gazda un proiect Erasmus plus, în care 10 elevi si 2 profesori din Polonia vor participa timp de o saptamana la lectii de matematica si stiinte in cadrul Programului optional STEAM for All, iar in luna ianuarie vor participa la ultima mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus plus ,,Farm City”, in Malta.















      ,,Suntem onorati sa participam si sa organizam aceste activitati Erasmus plus, care au condus la îmbunătăţirea calităţii actului educational in scoala noastra şi la consolidarea dimensiunii europene în educaţie! Impactul acestor proiecte este nivelul optimizat al cooperării transnaţionale între şcoli, promovarea conştiinţei interculturale şi a inovaţiei în ceea ce priveşte metodele pedagogice şi tehnicile informaţionale aplicate la clasa”. ( Irina Vrinceanu- director).
Articol din Jurnal de Bacau