"Nu e orfan cel fără tată şi fară mamă, ci cel fară învăţătură!" Alexandru Şafran
Şcoala Gimnazială "Dr. Alexandru Şafran" Bacău
,,Impactul religiilor in dezvoltarea copiilor''


Participarea echipei Scolii Gimnaziale "Dr. Alexandru Safran"Bacău la Conferinta Internationala
,, IMPACT OF RELIGION IN CHILDREN DEVELOPMENT’’ in Franta.

     
30.07.2018
Articol preluat din ziarul "Inima Bacaului"
        În perioada 1-6 iulie 2018 a avut loc ultima mobilitate transnatională din cadrul Parteneriatului strategic "Knowing you, knowing me", derulat de Şcoala Gimnazială "Dr. Alexandru Şafran" Bacău, în perioada 1 septembrie 2016 - 31 august 2018. Acest proiect este un parteneriat strategic, care are scoli partenere din: Marea Britanie, România, Ungaria si Turcia, scoala coordonatoare fiind din Franta.
        Proiectul a apărut din nevoile comune ale elevilor si profesorilor din scolile partenere pentru a găsi o solutie la problema violentei în scoli, reducerea absenteismului si a abandonului scolar. În acest context, scolile partenere au descoperit religia ca o temă de interes comun pentru atragerea elevilor la scoală si participarea la activitătile proiectului, motivarea pentru învătărea limbilor străine pentru comunicarea dintre parteneri.
        Parteneriatul a oferit posibilitatea unei atente explorari a credintelor si a valorilor detinute în prezent în toate tările din Europa ?i Turcia, precum si o comparatie între elemente de cultură, traditii, obiceiuri, sărbători religioase importante din tarile partenere. Ultima mobilitate transnatională a fost organizată în scoala coordonatoare a proiectului, Liceul "Clément Ader" din Bernay, Franta, la care au participat toti coordonatorii si directorii scolilor partenere. Vrinceanu Irina Carmen - director si Mihaela Cojocaru - coordonator al proiectului, au participat la aceasta reuniune din partea scolii băcăuane.
        Stagiul a avut un program dens si bine proiectat si a cuprins: prezentarea produselor finale ale proiectului, diseminarea materialelor si activitatilor de proiect pe platforma eTwinning, intocmirea raportului final si identificarea unor materiale care vor fi finalizate pana la 31 august 2018, conferinta internationala ,,RELIGION IMPACT ON CHILDREN DEVELOPMENT’’ certificarea si oferirea de esarfe de final de proiect tuturor participantilor. Scoala Gimnazială "Dr. Alexandru ?afran" Bacău a prezentat produsul final ,,Intercultural education for an inclusive school”, realizat de Prof. Dr. Mihaela Cojocaru, iar la conferinta a prezentat lucrarea ,,THE IMPORTANCE OF RELIGION IN CHILDHOOD”, o lucrare de cercetare realizata pe un esantion de 200 de elevi din scoala si fosti elevi ai scolii, pe parcursul celor doi ani de proiect.
        Programul a cuprins si vizite culturale, intalniri cu profesorii din scoala gazda si invitati din comunitatea locala si nu in ultimul rand a oferit participantilor timpul necesar pentru identificarea nevoilor comune a scolilor partenere pentru noi Proiecte Erasmus KA1 si KA2.
         ,,Consider ca reuniunea trasnantionala de la Bernay si-a atins obiectivele, au fost valorizate si prezentate cele mai importante activitati de proiect, s-a lucrat intens la raportul final si nu in ultimul rand conferinta internationala a prilejuit o mai buna cunoastere a impactului religiei in dezvoltarea copilului si adolescentului. Acest parteneriat strategic a oferind scolilor partenere ocazia unei mai bune cunoa?teri a sistemelor educationale, schimburi de bune practici, dovedindu-se o experien?ă profesională ?i culturală benefică profesorilor si elevilor deopotriva.  Din partea scolii noastre au participat la mobilitatile internationale 16 elevi si 15 profesori, am fost gazda primei mobilitati de invatare pentru 40 de elevi din 5 tari, a cursului de formare ,,Educatia interculturala pentru o scoala inclusiva’, derulate la Bacau in luna mai 2017 si gazda reuniunii transnationale pentru coordonatorii de proiect si echipele de management din luna martie 2018. Multumim tuturor partenerilor si colaboratorilor care ne-au sustinut si sprijinit pentru buna derulare a acestui parteneriat strategic european derulat de scoala noastra.Proiectul se va incheia la 31 august 2018, perioada de raportare si Conferinta de inchidere a proiectului vor avea loc in luna septembrie 2018.” Mihaela Cojocaru - coordonator proiect Romania.
Acest proiect este finantat cu sustinere din partea UE, prin Programul Erasmus+. Această publicatie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar UE nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.